Town Center Improvement Project

Project Summary

The Town Center Improvement Project is the first opportunity in over a hundred years -- since the design and construction of the Town Green -- to enhance the quality of the Town Center by addressing pedestrian and traffic safety, parking availability, and an opportunity for a variety of public activities, as well as the appearance of the Town Center.

Over a four-plus year period, the Town Center Planning Committee, working with the Public Works Department, a team of engineers, landscape designers, and a planning consultant, has carefully addressed the myriad design and engineering challenges that face any project of this size.

Additional detail on the project can be found in the "Funding Approved" section below, particularly the two articles and the Special Town Meeting presentation.

Project Description

  • Repair the curbs, streets, and sidewalks, including the required improvements for handicapped accessibility and drainage upgrades
  • Reconfigure the location of the curbs and sidewalks to create more continuous and ample sidewalks, safer crosswalks, new open space, and traffic-calming strategies
  • Remove the utility poles and overhead wires to allow for new trees to be planted along Boston Post Road between Colpitts Road and School Street

Funding Approved

Construction funds were requested and approved by Special Town Meeting on March 18, 2019. The Town Meeting presentation, which outlines costs and tax impacts, can be found below. The Town Center Planning Committee wrote two articles to describe the different aspects of this massive project: 

Additional Project Presentations

A public information meeting detailing the project was held on Nov. 17, 2018, and the video and presentation of which is available below: 

The Open Space Plan, Tree Selection, and Tree plans are located below, along with the 100% construction plans.

Construction Plans - 100%

Background

This work was initially driven by the need to replace the gas mains running through the center of town. The Board of Selectmen, realizing that the Post Road would need to be reconstructed as a result of National Grid’s gas work, as well as the need to address deferred infrastructure reconstruction, created the Town Center Planning Committee to consider other physical improvements more holistically, including the design and appearance of this important area.

The 2016 Special Town Meeting voted to approve design and engineering fees for the Town Center's Master Plan concept.  The 2017 Annual Town Meeting approved the funds for the design and engineering fees to bury the utility lines and poles. 

Approval of the design and engineering fees for both the master plan and the burying of the utilities has allowed for the concepts shown on the "Historical Context" page and  "Project Views" page to move forward for further development, including a public input session for designs held on June 13th and the development of preliminary road construction plans. The design boards from the public input session are physically located outside the auditorium of Town Hall.

Following Progress

Follow the progress of the Town Center Planning Committee by subscribing to receive notification of posted meeting agendas and minutes, and watch for notices of upcoming public design meetings.